Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2014

Θυελλώδης συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας με αφορμή την διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, με διοργανώτρια κοινοπραξία στην οποία συμμετέχει εταιρεία συμφερόντων του δημάρχου κ.Κουτσογιάννη

Θυελλώδης ήταν η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Νάουσας, όταν στο 29ο και προτελευταίο θέμα της ημερήσιας διάταξης συζητήθηκε η παραχώρηση από τον δήμο στην ΕΤΑ (ξενοδοχείο Βέρμιο) του πλακόστρωτου του πάρκου για την διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς, από τις 12 Δεκεμβρίου, έως και τις 6 Ιανουαρίου. Τα… αίματα άναψαν ότι τον λόγο έλαβε ο δημοτικός σύμβουλος της ελάσσονος μειοψηφίας κ.Δημησκής, ο  οποίος ανέφερε ότι η εταιρεία «Επενδύσεις Βορείου Ελλάδας ΕΠΕ», η οποία συμμετέχει στην κοινοπραξία διοργάνωσης του χριστουγεννιάτικου χωριού, είναι συμφερόντων του δημάρχου κ.Κουτσογιάννη.
Είχε προηγηθεί η εισήγηση, εκ μέρους της δημοτικής αρχής, της κ.Νάντιας Τζέπου, η οποία αναφέρθηκε στην θετική έκφραση γνώμης στην παραχώρηση, τόσο από το δ.σ της δημοτικής κοινότητας Νάουσας, όσο και της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής. Η κ.Τζέπου
αναφέρθηκε, χωρίς να τις ονομάσει, σε τρεις εταιρείες που συμμετέχουν στην διοργάνωση, οι οποίες και θα καταβάλλουν μίσθωμα της τάξης των 6.000 ευρώ, ενώ η ΕΤΑ θα λειτουργήσει το «Κιόσκι», απ΄όπου και θα παρέχονται τα ροφήματα. Επίσης ο δήμος θα κερδίσει και ποσοστό 5% επί των, προβλεπομένων, κερδών.
Στην αρχική του τοποθέτηση ο επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας (άλλαξε στην δευτερομιλία και μετά την ανωτέρω τοποθέτηση του κ.Δημησκή) κ.Καραμπατζός στάθηκε θετικά στην παραχώρηση, τονίζοντας ότι τέτοιου είδους πρωτοβουλίες ξεκίνησαν επί δημαρχίας του, με την διοργάνωση του χριστουγεννιάτικου χωριού στο Άλσος του Αγίου Νικολάου.
Η τοποθέτηση του κ.Ρίζου από την «Κοινωνία Πολιτών», ο οποίος είπε ότι συμμετέχοντας στην επιτροπή ποιότητας ζωής, δεν έλαβε απαντήσεις για το ποιες είναι οι εταιρείες και με ποιους όρους θα αναλάβουν την διοργάνωση, έδωσε το… εναρκτήριο λάκτισμα για την θυελλώδη συζήτηση του θέματος, που κράτησε δυο περίπου ώρες!
Ο κ.Δημησκής χαρακτήρισε το θέμα σοβαρό, το οποίο  χρήζει σοβαρών απαντήσεων. « Η εταιρεία Επενδύσεις Βορείου Ελλάδος είναι επιχείρηση συμφερόντων του κ.δημάρχου, ο οποίος είναι και πρόεδρος της ΕΤΑ. Το ζήτημα χρήζει διαφανούς διαχείρισης. Δεν θέλω να είμαι μέλος ενός δημοτικού συμβουλίου, στο οποίο υπάρχουν σκιές. Δεν ανέχομαι να λένε στην αγορά ότι όσοι ασχολούνται με την πολιτική κοιτάνε να τα αρπάξουν. Υπάρχει πέπλο. Η χρηστή διαχείριση και η διαφάνεια δεν έχει ιδεολογίες. Αφορά δεξιούς, κεντρώους και αριστερούς» είπε ο  κ.Δημησκής.
Απαντώντας στα όσα του καταλόγισε ο κ.Δημησκής, ο δήμαρχος Νάουσας κ.Κουτσογιάννης επιβεβαίωσε ότι είναι μέτοχος της εταιρείας με ποσοστό 16,6%, γεγονός που, όπως επεσήμανε, ουδέποτε απέκρυψε, ενώ έκανε λόγο για συντονισμένη προσπάθεια κάποιων να αφήσουν σκιές. «Ουδέποτε απέκρυψα ότι έχω το 16,6% των μετοχών. Είχα και θα συνεχίσω να έχω επιχειρηματική δραστηριότητα. Δεν είναι επιδίωξη μου να είμαι επαγγελματίας πολιτικός» είπε χαρακτηριστικά ο κ.δήμαρχος, ο οποίος αναφέρθηκε στο ιστορικό εξεύρεσης αξιόπιστων εταιρειών του χώρου, για την διοργάνωση της εκδήλωσης από τον περασμένο Σεπτέμβριο. Ο κ.δήμαρχος αναφέρθηκε στον επιχειρηματία κ.Γρηγοριάδη, ειδικό στον χώρο τέτοιων δράσεων, με τον οποίο ήρθε σε επαφή για να αναλάβει η εταιρεία του την διοργάνωση, χωρίς χρηματικό αντίτιμο, αλλά εξέλαβε την άρνηση του, λόγω του υψηλού ρίσκου, μιας μεγάλης χρηματικά επένδυσης, όπως είναι η διοργάνωση της χριστουγεννιάτικης αγοράς. Μετά από συνεχείς διαβουλεύσεις ο κ.Γρηγοριάδης δέχθηκε να συμμετάσχει σε ένα κοινοπρακτικό σχήμα, με έναν τοπικό εταίρο ,ενώ στο σχήμα προστέθηκε και τρίτη αθηναϊκή εταιρεία. «Με γνώμονα το συμφέρον του τόπου κάναμε ένα βήμα στο κενό. Όσο γνωρίζουν από επιχειρείν αντιλαμβάνονται ότι οι μόνοι που κινδυνεύουν να χάσουν είναι οι τρεις εταιρείες, ενώ θα ωφεληθεί ο δήμος, η ΕΤΑ και ο εμπορικός κόσμος. Το σχέδιο είναι επιχειρηματικά αυτοκτονικό. Τα χρήματα θα πάνε αποκλειστικά και μόνο στην πληρωμή των εργαζομένων της ΕΤΑ. Δεσμεύομαι ότι θα αρχίσουν να πληρώνονται το πρώτο δεκαήμερο του Δεκέμβρη. Δεν θα υπάρξει είσοδος στο χωριό, η αντίτιμο σε εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες των παιδιών, παρά μόνο στα παιχνίδια.  Η ΕΤΑ δεν είχε την δυνατότητα συνδιοργάνωσης της εκδήλωσης, αφού βρίσκεται σε δεινή οικονομικά θέση. Η απόφαση λήφθηκε με γνώμονα το κοινωνικό συμφέρον, δίνοντας έτσι την χαρά της συμμετοχής των παιδιών σε αυτό το μαγικό φεστιβάλ» είπε ο κ.δήμαρχος.
Ο ίδιος, αναφορικά με τη νομιμότητα της συμμετοχής της εταιρείας του στην κοινοπραξία τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα κώλυμα, αφού δεν αναλαμβάνει έργο του δήμου, αλλά προσφέρει σε αυτόν. «Τέθηκε θέμα ηθικής. Είμαι απόλυτα ήσυχος με τη συνείδηση μου. Με την επιχειρηματική μου δραστηριότητα βοήθησα πολλές φορές τον τόπο να πάει μπροστά. Το όφελος θα είναι ξεκάθαρο για τον δήμο και την αγορά. Εάν κάποιος έχει  την όποια διαφορετική πρόταση να την καταθέσει για να μας αντικαταστήσει στην κοινοπραξία. Αμφιβάλλω αν θα υπάρξουν κέρδη, αλλά αν υπάρξουν το δικό μου ποσοστό θα το δωρίσω στην μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΤ» συνέχισε ο κ.Κουτσογιάννης. Η πόλη θα διαφημιστεί μέσα από τουριστικό ένθετο εφημερίδας μεγάλης κυκλοφορίας. Η προσπάθεια αυτή θα κατορθώσει να βάλει τη Νάουσα στον τουριστικό χάρτη» συνέχισε ο κ.Κουτσογιάννης. Αργότερα θα σας δώσουμε τις δευτερομιλίες, καθώς και video διάρκειας 50 λεπτών περίπου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου