Πέμπτη 30 Οκτωβρίου 2014

Ναι΄ με αρκετές επιφυλάξεις από την δημοτική αρχή του Νίκου Κουτσογιάννη για τον ισολογισμό-απολογισμό του 2013

Με την έκφραση σημαντικών επιφυλάξεων εκ μέρους του δημάρχου Νάουσας κ.Κουτσογιάννη ψηφίστηκε, σε ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, το βράδυ της Τετάρτης 29 Οκτωβρίου, o ισολογισμός-απολογισμός του δήμου Νάουσας του 2013.

Είχε προηγηθεί η έκθεση του ορκωτού λογιστή κ.Τσιαμούλου,  στο κλείσιμο του ισολογισμού του δήμου Νάουσας (ζημιές 974.000 το 2013, έναντι ζημιών 3.082.000 το 2012 και συσσωρεμένες ζημιές της τριετίας 2011-2013 της τάξης των 4.236.000 ευρώ). Ο κ.Τσιαμούλος τόνισε ότι υπάρχει σωρεία αγωγών εναντίον του δήμου που μπορεί και να ξεπεράσουν τα 2,60 εκ.
ευρώ, ενώ αναφέρθηκε και στην σημαντική μείωση της ΚΑΠ που άγγιξε το 40% αυτή την περίοδο. Οι υποχρεώσεις του δήμου για αυτή την περίοδο άγγιξαν τα 3.690.000 ευρώ, ενώ το ενεργητικό του τα 3.200.000.

Ο ορκωτός λογιστής τόνισε ότι υπάρχουν εκ μέρους του παρατηρήσεις για την χρήση, προβάλλοντας επιφυλάξεις για το αν ο δήμος θα μπορέσει να ανακτήσει κεφάλαια ύψους 5,5 εκ. ευρώ που δόθηκαν στις υπό εκκαθάριση δημοτικές επιχειρήσεις ΤΑΒ και ΚΕΠΑΠ, ενώ στάθηκε και στα 682.000 ευρώ που έχουν εγγραφεί ως έσοδο και αφορούν πολεοδομικές παραβάσεις, που δεν θα μπορέσουν να εισπραχτούν, αφού οι πολίτες έχουν ρυθμίσει με ευνοϊκούς όρους αυτές, καθώς και στο 1,5 εκ. ευρώ του πολεοδομικού προστίμου για το αυθαίρετο της ΤΑΒ. Ο κ.Τσιαμούλος σε ερώτηση του κ.δημάρχου  για περεταίρω χρέη των εκκαθαριζόμενων δημοτικών επιχειρήσεων, είπε ότι θα καταγραφούν στο παθητικό του δήμου την επόμενη χρονιά.

Η πρόταση της σημερινής δημοτικής αρχής του κ.Κουτσογιάννη ήταν θετική στην υπερψήφιση του ισολογισμού του 2013 με σημαντικές όμως επιφυλάξεις, πέραν αυτών των ορκωτών λογιστών, οι οποίες περιελάμβαναν την έλλειψη ελέγχου στο δημοτικό κολυμβητήριο, τα έξοδα που χρεώθηκαν στον δήμο για ηλεκτρικό ρεύμα από φορείς που δεν ήταν στην δική του αρμοδιότητα, την έλλειψη απογραφικού συστήματος διαχείρισης αποθήκης και τις επιπτώσεις από τις αγωγές εναντίον του δήμου και τη μη είσπραξη των δημοτικών απαιτήσεων.

«Ο δείκτης ρευστότητας είναι πολύ χαμηλότερος από αυτόν που προτάσσει ο πρώην δήμαρχος. Η πραγματική κατάσταση είναι πολύ χειρότερη από αυτή την λογιστική .Στόχος μας δεν είναι μόνο η μείωση των δαπανών, αλλά και η αύξηση των εσόδων. Ο ισολογισμός του δήμου θα πρέπει να είναι θετικός, ως δείγμα υγείας. Προβληματικός ο τρόπος λειτουργίας του δημοτικού κολυμβητηρίου. Τα έξοδα για ρεύμα και πετρέλαιο άγγιξαν τα 290.000 ευρώ. Ο δήμος δεν έθεσε σε λειτουργία ένα αξιοπρεπές σύστημα διαχείρισης των εσόδων. Αφέθηκε ένας σύλλογος να διαχειρίζεται τα έσοδα του. Από εδώ και στο εξής αναλαμβάνει την λειτουργία του ο δήμος» είπε ο κ. δήμαρχος, ενώ καυστικός ήταν και για το ότι δεν ήρθαν στα δημοτικά συμβούλια της διοίκησης Καραμπατζού οι εκθέσεις για ΚΕΠΑΠ και ΤΑΒ.

Για δε την τέως διοίκηση της ΤΑΒ ο κ.Κουτσογιάννης είπε ότι δεν παρείχε τα στοιχεία που χρειάζεται ο εκκαθαριστής, ενώ πέραν της μη σύνταξης ισολογισμών και ελέγχου από ορκωτούς λογιστές, ως όφειλε η ΤΑΒ, αναφέρθηκε και στην φορολογική διάσταση του θέματος, από την μη υποβολή φορολογικών δηλώσεων και ΦΠΑ!

Σημαντική και η αναφορά του στην ΕΤΑ Α.Ε ( τέως ΔΕΤ) για την οποία είπε ότι ο ισολογισμός της για το 2013 είχε παθητικό 650.000, ενώ για το 2014 θα είναι το ίδιο αρνητικός, επισημαίνοντας ότι από παράλειψη της προηγούμενης διοίκησης χάθηκε ένας ολόκληρος χρόνος χάριτος, με αποτέλεσμα να συμπληρώνει ήδη τρεις αρνητικές χρήσεις και να κινδυνεύει με κλείσιμο. «Θα επιδιώξουμε να κατατεθεί τροπολογία που να εξαιρεί τις, ελάχιστες, εναπομείνασες δημοτικές επιχειρήσεις από την τριετή αρνητική χρήση. Κάνουμε προσπάθεια να σώσουμε την ΕΤΑ, ρυθμίζοντας τα χρέη της» είπε ο κ.Κουτσογιάννης.

Στην συνέχεια της διοίκησης αναφέρθηκε ο κ.Καραμπατζός ( ότι ισχύει για το κράτος και τις περιφέρειες ισχύει και για τους δήμους, είπε χαρακτηριστικά), λέγοντας ότι η δημοτική του αρχή έπεσε σε μια δύσκολη,μνημονιακή, περίοδο, αποδεχόμενη το σύνολο των οφειλών των πρώην δήμων Ανθεμίων και Ειρηνούπολης. «Σε πολλά πράγματα πήγαμε καλά, σε άλλα όχι. Δεν κάναμε όμως κακοδιαχείριση, υπήρξε έλλειψη πόρων» τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου