Τρίτη 30 Σεπτεμβρίου 2014

Λάππειο Γυμνάσιο Νάουσας,μέρος Β΄. Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Η Διαρκής Αντιπροσωπεία της Νάουσας στη συνεδρίασή της την 1η Μαΐου 1916 παίρνει ένα έγγραφο από τον γενικό επιθεωρητή της εκπαίδευσης, με το οποίο ζητείται από την Εφορεία των Σχολών να δηλώσει ποιες ακριβώς υποχρεώσεις αναλαμβάνει η Εφορεία, ώστε με βάση αυτές να κανονιστεί ο τρόπος που θα  ενεργείται κάθε δαπάνη και η πληρωμή του
μισθού του προσωπικού του Ημιγυμνασίου Ναούσης.

"Η συνέλευση αφού έλαβε υπόψη της το περιεχόμενο του εγγράφου αυτού της γενικής επιθεώρησης, που απευθύνεται στην Εφορεία των Σχολών (την διορισμένη από κρατικό φορέα) και όχι στην Αντιπροσωπεία (διαβιβάστηκε όμως στην Αντιπροσωπεία από την Α.Σ. τον Μητροπολίτη), αποφάσισε ομόφωνα να απαντήσει στον Μητροπολίτη, ότι το Ημιγυμνάσιο Ναούσης υφίσταται εδώ και δεκαετίες και μόνον η τρίτη τάξη, που έλλειπε, προστέθηκε τελευταία με αίτηση των γονέων της τάξης αυτής, οι οποίοι και ανέλαβαν εξ' ιδίων τους την καταβολή της δαπάνης".

Σχετικώς με τη δήλωση για το ποιες υποχρεώσεις ορισμένως αναλαμβάνει η Εφορεία, η Διαρκής Αντιπροσωπεία αναφέρει ότι "η μόνη αρμόδια να κάνει τη δήλωση αυτή είναι η από την Κυβέρνηση διορισμένη Εφορεία, η οποία και προσκλήθηκε από τη γενική επιθεώρηση να το κάνει. Η διορισμένη από την Κυβέρνηση αυτή Εφορεία, αυτή και μόνη διαχειρίζεται την για τη μέση εκπαίδευση προορισμένη περιουσία, για την οποία υπάρχουν κληροδοτήματα ικανά, που έχουν κληροδοτηθεί από διαφόρους".

Την περίοδο αυτή, στη Νάουσα, ο Δήμος, η Διαρκής Αντιπροσωπεία, η Ορθόδοξη Ελληνική Κοινότητα με την Εφορεία των Σχολών, την εκλεγμένη από την Κοινότητα, και σύνολος ο πληθυσμός της πόλης, διακατέχονται από διακαή πόθο να καλυφθούν οι ανάγκες των μαθητών της πόλεως με την ανέγερση νέων σχολείων. Για το λόγο αυτό στη συνεδρίαση της Διαρκούς Αντιπροσωπείας της Ορθόδοξης Κοινότητας Νάουσας της 31ης Μαρτίου 1917 αποφασίζονται τα εξής:

"Η συνέλευση εγκρίνει ομοφώνως ώστε το γρηγορότερο να πραγματοποιηθεί η ανέγερση των σχολείων της Κοινότητας με τη συλλογή όλης της κοινοτικής περιουσίας. Για το σκοπό αυτό εκλέγεται επιτροπή επί της ανεγέρσεως των σχολείων αποτελούμενη από τους: Δημήτριο Πεχλιβάνο, Γρηγόριο Πετρίδη, Ιωάννη Μούρτζιο, Θωμά Αρνή, Θεοδόσιο Χατζηδημητρίου, Νικόλαο Χριστίδη, Γεώργιο Σεφερτζή, Αριστείδη Κόκκινο, Γεώργιο Λόγγο, Πασχάλη Ιωάννου και από τους εν Θεσσαλονίκη Ναουσαίους, τους Γεώργιο Σαμαρά, Γεώργιο Τουρπάλη, Παναγιώτη Κύρτση και Κωνσταντίνο Ι. Λαμνίδη.

Στην επιτροπή "ανατίθεται κάθε φροντίδα και μέριμνα για την ανέγερση των σχολείων με τη χρησιμοποίηση όλων των κατά τις διάφορες εποχές καταθέσεων, που έγιναν υπέρ της Κοινότητας, και η εξεύρεση νέων πόρων. Στην ίδια γενική συνέλευση, επειδή και αν συλλεχθούν όλες οι καταθέσεις, τα κεφάλαια δεν θα επαρκέσουν για την υλοποίηση του σχεδιασμού κάλυψης των αναγκών των σχολείων, εξουσιοδοτείται η δημογεροντία να ενεργήσει τα δέοντα για να δεσμευτούν για πέντε χρόνια τα περισσεύματα των εκκλησιών".

Σημειώνεται ότι την απόφαση υπογράφουν ο αρχιερατικός επίτροπος ΠαπαΝεόφυτος και τα μέλη της Δ. Αντιπροσωπείας: Δημ. Μούγγρης, Δ. Πιχλιβάνος, Θ. Αρνής, Θ. Τσίτσης, Δ. Ματθαίος, Ι. Μούρτζιος, Γ. Τσικιτίκος, Στεφ. Λάππας, Α. Μ. Αγγελάκης και  Γρ. Πετρίδης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου