Δευτέρα 15 Σεπτεμβρίου 2014

Η Βιζύη της Ανατολικής Θράκης και η πανήγυρις του Τιμίου Σταυρού την 14η Σεπτεμβρίου από την Θρακική Εστία Βέροιας

Ο Τίμιος Σταυρός , το σύμβολο της Χριστιανοσύνης, είναι προστάτης των μελών της Θρακικής Εστίας Βέροιας.  Η 14η Σεπτεμβρίου  και η ύψωση του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού εορταζόταν λαμπρά στην Βιζύη  της Ανατολικής Θράκης, αφού πανηγύριζε ο Μητροπολιτικός της Νάουσας,που ήταν αφιερωμένος στο Μέγιστο Σύμβολο της Χριστιανοσύνης.
 Δυστυχής η συγκυρία ότι την ημέρα του Σταυρού εκπατρίστηκαν βίαια οι Θρακιώτες  από τις πατρογονικές τους εστίες,  τον Σεπτέμβρη του
1922 . Και τότε σήκωσαν  τον βαρύ σταυρό της προσφυγιάς,όπως και όλοι οι Μικρασιάτες και οι Πόντιοι.. Η βαθιά τους όμως πίστη στο Σταυρό του Χριστού, τους βοήθησε να αντέξουν και στους τόπους, που ήρθαν να ριζώσουν και να μεγαλουργήσουν.
Την Κυριακή στον Μητροπολιτικό Ναό των Αποστόλων Πέτρου και Παύλου της Βέροιας η Θρακική Εστία τέλεσε την καθιερωμένη αρτοκλασία για τα μέλη της, ενθυμούμενη τους προγονικούς της βωμούς και εστίες.
Από εμάς ευχές στην δραστήρια Θρακική και τον φίλο πρόεδρο κ.Στάθη Βακάλη να  συνεχίσουν να δίνουν την πολιτισμική ευκαιρία σε …μεγάλα, αλλά και μικρότερα παιδιά ,μέσα από ποικίλες δραστηριότητες, όπως ζωγραφική, χειροτεχνικές κατασκευές, λαϊκό παραμύθι, παραδοσιακά παιχνίδια, να γνωρίσουν βιωματικά τα ήθη και έθιμα κυρίως  της Θράκης, αλλά και της Μακεδονίας μας.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου