Δευτέρα 18 Αυγούστου 2014

Ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης.Γράφει ο Μανώλης Βαλσαμίδης

Πολλοί φίλοι στη Νάουσα και άλλοι από το διαδίκτυο με ρωτάνε γιατί δε γράφω για το ποιος είναι ο νεκρός του τάφου της Αμφίπολης. Τώρα που γράφουν πολλοί δεν χρειάζεται να γράψω εγώ. Εξάλλου έγραψα, ο φτωχός, τον Νοέμβριο του 2013 και τα γραπτά μου δημοσιεύτηκαν με ημερομηνία 14-11-2013 στο "ΛΑΟΣ-ΕΠΕΑ" και στις 23-11-2013 στα "ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΑ ΝΕΑ" φ.1620, ότι δεν μπορεί να είναι η Αμφίπολη χώρος ταφής του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά ο
νεκρός του τύμβου στην Αμφίπολη μπορεί να είναι ο ναύαρχος του Μεγάλου Αλεξάνδρου Νέαρχος (βλέπε και Βαλσαμίδης, ΨΗΦΙΔΕΣ τόμος 5ος). Παραθέτω αυτούσιο το δημοσίευμά μου.
28. ΧΩΡΟΣ ΤΑΦΗΣ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ(β)
ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΜΦΙΠΟΛΗ;
Στο προηγούμενο σημείωμα αναφερθήκαμε στο τι πιστεύεται για τον χώρο ταφής του Μ. Αλεξάνδρου. Καταλήξαμε στο ότι ετάφη στην Μέμφιδα και αργότερα πιθανότατα μεταφέρθηκε στην Αλεξάνδρεια. Στο σημερινό σημείωμα επιχειρείται να στοιχειοθετηθεί η πρόβλεψη – υπόθεση για την ταυτότητα του επίσημου νεκρού του τάφου της Αμφίπολης, του οποίου ανασκάπτεται ο περίβολος. Φιλόδοξο το τόλμημά μου. Συζήτηση να γίνεται. Με όφελος, πάντως, την αναψηλάφηση γεγονότων από το Ελληνικό παρελθόν.
Πολύς ο θόρυβος με την ανασκαφή του περιβόλου του μεγάλου μνημείου της Αμφίπολης. Πηχυαίοι τίτλοι, βαρύγδουπα ρεπορτάζ στο διαδίκτυο και τις εφημερίδες, τις δικές μας και τις ξένες, μας πληροφορούσαν ότι βρέθηκε ο τάφος του Μ. Αλεξάνδρου στην Αμφίπολη! Πέρασε λίγος καιρός, έπεσαν οι τόνοι και επανήλθαμε στα ίδια. Το υπεύθυνο Υπουργείο με ανακοίνωσή του θεωρεί παρακινδυνευμένη «οποιαδήποτε ταύτιση με ιστορικά πρόσωπα» του νεκρού του τάφου «πριν προχωρήσει η ανασκαφική έρευνα».
Στην ίδια ανακοίνωση θεωρείται το εύρημα ιδιαίτερα σημαντικό. Και από τα όσα έχουν βρεθεί και ταυτιστεί είναι εξαιρετικά σημαντικό. Βρίσκεται προς το τέλος η ανασκαφή του περιβόλου. Σπουδαιότατο εύρημα. 500 μέτρα περίβολος! Έχει επιβεβαιωθεί ότι ο Λέων της Αμφιπόλεως ήταν «σήμα» του ταφικού μνημείου. Πολύ ενδιαφέρουσα ταύτιση. Το κεντρικό μνημείο είναι ταφικό. Η τοπική παράδοση λέγει ότι είναι «ο τάφος του μεγάλου βασιλιά».
Εξαιρετικής σημασίας για την εποχή και τον Αλέξανδρο είναι και το λιμάνι της Αμφίπολης. Σε αυτό το λιμάνι δημιουργήθηκε και ναυλοχούσε ο στόλος του Φιλίππου με ευθύνη του Ανδροτίμου. Και ο Αλέξανδρος, όπως μας πληροφορεί ο Διόδωρος ο Σικελιώτης, γοητευμένος με την Αμφίπολη, σκόπευε να φτιάξει έναν ναό για να τιμήσει την πόλη απ' όπου απέπλευσε το 334 π.Χ. για την εκστρατεία στην Ασία.
Ο Ανδρότιμος είναι Κρητικός ευπατρίδης, καταγόμενος από ναυτική οικογένεια. Εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη το 344 π.Χ. έγινε πολίτης της, συν-δέθηκε με τον Φίλιππο με στενή φιλία, έγινε μέλος της Αυλής του και βοή-θησε τα μέγιστα στην οργάνωση του μακεδονικού ναυτικού. Ο Ανδρότιμος είχε έναν γιο, τον Νέαρχο, ηλικίας 12 ετών. Ο Αλέξανδρος συνδέθηκε με το Κρητικόπουλο, έγιναν αχώριστοι φίλοι και συνυπήρξαν συμμαθητές στη Σχολή του Αριστοτέλους στο Νυμφαίο της Μίεζας.
Οι δυο φίλοι χωρίστηκαν από τον Φίλιππο, που θεώρησε τους φίλους του Αλεξάνδρου συνένοχους στη στάση του γιου του να έχει αντίρρηση στο θέμα του γάμου του με την Κλεοπάτρα. Και τους εξόρισε από τη Μακεδονία μαζί με τις οικογένειές τους. Το 336 π.Χ. με το που ανέβηκε ο Αλέξανδρος στον θρόνο, ανακάλεσε τους φίλους του από την εξορία και από εκεί και πέρα ο Νέαρχος έχει υψηλά καθήκοντα. Συμμετέχει σε όλους εκείνους τους αστραπιαίους πολέμους για τη στερέωση του κράτους και κατέχει θέση ευθύνης στην προετοιμασία της εκστρατείας της Ασίας, στην οποία αναδεικνύεται άξιος συμμαχητής του Αλεξάνδρου.
Ο Νέαρχος έχει ως αδύνατό του σημείο την καταγωγή του. Δεν είναι Μακεδών. Όμως, είναι ικανότατος στρατηγός και έχει την αμέριστη φιλία του Αλεξάνδρου μέχρι τέλους. Είναι γνωστός ως Ναύαρχος του Μακεδονικού στόλου. Τον τίτλο του Ναυάρχου τον οφείλει στην ανάθεση σε αυτόν από τον Αλέξανδρο της ευθύνης της μεγάλης επιχείρησης του περίπλου. Τολμηρή επιχείρηση. Την έφερε σε πέρας. Ο Αρριανός στην Ινδική του (ΜΒ΄) γράφει: «Οὕτω μέν ἀπεσώθη Ἀλεξάνδρῳ, ἐκ τοῦ Ἰνδοῦ τῶν ἐκβολέων ὀρμηθεῖς ὁ στρατός».
Στις μεγαλοπρεπείς γαμήλιες τελετές στα Σούσα ο Νέαρχος νυμφεύεται την εγγονή του Αρτάβαζου, εγγονού του Αρταξέρξη. Μετά τον θάνατο του Μ. Αλεξάνδρου ο Νέαρχος παραμένει κύριος της Λυκίας και Παμφυλίας. Στους αγώνες διαδοχής είναι με το μέρος του Αντιγόνου. Στη δίκη του Ευμένη, υπερασπίζεται τον άτυχο στρατηγό χωρίς όμως επιτυχία.
Δεν φαίνεται να έχει γιο ο Νέαρχος. Έχει λάβει όμως υπό την προστασία του τον γιο του Αντιγόνου, τον γνωστό μας από την Ιστορία Δημήτριο τον Πολιορκητή. Το τέλος του Νέαρχου είναι αδιευκρίνιστο. Αποσύρεται στην Αμφίπολη για να γράψει τα απομνημονεύματά του. Έργο του ο «Παράπλους», του οποίου σώζονται αποσπάσματα. Πιθανολογείται όμως παρά ταύτα ότι φονεύθηκε στη σύγκρουση της Ιψού, το θέρος του 301, όπου οι ενωμένοι στρατοί των: Πτολεμαίου, Λυσιμάχου, Σελεύκου και Κασσάνδρου, κατανίκησαν τον στρατό του Αντιγόνου, που σκοτώθηκε στη μάχη.
Θύελλα πολέμου η περίοδος αυτή των διαδόχων του Μ. Αλεξάνδρου δημιουργεί αναστατώσεις, αφήνει ιστορικά κενά. Ο στεφανωμένος από τα χέ-ρια του Μ. Αλεξάνδρου Νέαρχος πού ετάφη; Ήταν από τους ενδοξότερους στρατηγούς του Αλεξάνδρου, πλουσιότατος. Υπομονή. Σε λίγο θα γνωρίζουμε αν ετάφη ή όχι στην αγαπημένη του Αμφίπολη. Μέχρι τότε εύχομαι τα μέτρα φύλαξης του τάφου να είναι αυξημένα και να είναι ο τάφος ασύλητος. Οι αρχαιοκάπηλοι καραδοκούν. Άλλοι τάφοι έχουν συληθεί κατά την αρχαιότητα και άλλοι στις μέρες μας. Προσοχή!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου