Παρασκευή 25 Ιουλίου 2014

Σύσκεψη με σαφείς αναφορές για ποινικές ευθύνες στην διοίκηση του ΕΛΓΑ για την συνεχιζόμενη έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας στην Ημαθία.Video

Σύσκεψη έγινε το πρωί της Πέμπτης 24 Ιουλίου στα γραφεία της Π.Ε Ημαθίας, με πρωτοβουλία του εκλεγμένου αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, για την θεομηνία της 22ας Ιουλίου, η οποία έπληξε το αγρόκτημα της Νάουσας και μέρος του δήμου Αλεξανδρείας.
Παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός, ο αντιδήμαρχος Μελίκης κ. Βενιόπουλος, εκπρόσωποι των πολιτικών γραφείων των βουλευτών κ.κ Τσαβδαρίδη και Βεσυρόπουλου, ο εκλεγμένος δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης, εκπρόσωπος του εκλεγμένου δήμαρχου Αλεξάνδρειας κ. Γκυρίνη, οι περιφερειακοί σύμβουλοι κ.κ Σαρηγιαννίδης και Μπαλτατζίδου, η εκλεγμένη περιφερειακή σύμβουλος κ. Καρατζιούλα, ο πρόεδρος του Α.Σ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης, ο πρόεδρος του Α.Σ Μίεζα κ. Λογγινίδης, το μέλος του δ.σ του ΑΣΟΠ Νάουσας κ. Ιωαννίδης και ο εκπρόσωπος του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας κ. Λιολιόπουλος.

Καλαϊτζίδης: Τρυπήσαμε τον πάτο του βαρελιού!

Με τα μελανότερα χρώματα περιέγραψε την κατάσταση ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης κ. Καλαϊτζίδης. «Φθάσαμε τον πάτο του βαρελιού και τον τρυπήσαμε. Οι αγρότες μας δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη από την περσινή χαλαζόπτωση, φανταστείτε τι θα γίνει με την φετινή. Θα περάσουμε πολύ δύσκολο χειμώνα. Οι αγρότες μας δεν θα έχουν ούτε τα προς το ζην. Πέρσι
χάσαμε, λόγω της χαλαζόπτωσης, τις αγορές της Ευρώπης και των ανατολικών χωρών, ενώ με την φετινή του χρόνου θα απωλέσουμε ακόμη και αυτό το μικρό κομμάτι που μας έμεινε. Είναι πλήγμα για την εθνική οικονομία και όχι μόνο για την Ημαθία. Με τις υπηρεσίες της Π.Ε Ημαθίας καταγράψαμε το μέγεθος των ζημιών. Σήμερα οι αιρετοί μπαίνουν φυλακή και πολύ καλά γίνεται αυτό. Πρέπει και οι διορισμένοι να μην είναι στο ατιμώρητο  και να πληρώσουν για αυτά που συνέβησαν από την έλλειψη αντιχαλαζικής προστασίας» είπε ο κ. Καλαϊτζίδης, καταθέτοντας μια σειρά προτάσεων  που εγκρίθηκαν από τους συμμετέχοντες στην σύσκεψη και εστάλησαν στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Καρασμάνη, και τους βουλευτές της Ημαθίας, όπως η άμεση συνάντηση επιτροπής με τον ίδιο, η άμεση καταγραφή των ζημιών, η  στελέχωση των εκτιμητών του υποκαταστήματος του  ΕΛΓΑ Ημαθίας με έμπειρο προσωπικό ,η  άμεση προκαταβολή 3 ευρώ ανά δένδρο στους πληγέντες παραγωγούς, μέσω κυβερνητικής πρωτοβουλίας στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ, η  καταβολή των αποζημιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα και η διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών, με την χρονική διευθέτηση των φορολογικών και δανειακών τους υποχρεώσεων, αφού οι αγρότες της περιοχής αδυνατούν να εκπληρώσουν ακόμη και στοιχειώδεις καλλιεργητικές φροντίδες. Ο κ. Καλαϊτζίδης μάλιστα τόνισε ότι θα παραβρεθεί ως μάρτυρας κατηγορίας στην μήνυση που κατέθεσαν οι αγροτικοί φορείς της Ημαθίας στον ΕΛΓΑ για την αδράνεια του στην αντιχαλαζική προστασία, ενώ έθεσε ως θέμα διαλόγου την εύρεση νομικής φόρμουλας για την κατάθεση μηνυτήριας αναφοράς για το ίδιο θέμα, από τους παρευρισκόμενους φορείς.

Ταμπακιάρης: Ζημιές δεν υπέστησαν οι παραγωγοί, αλλά και οι οργανώσεις.

Στο τεράστιο πρόβλημα των ζημιών που υπέστη το αγρόκτημα της Νάουσας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του Α.Σ Νάουσας κ. Ταμπακιάρης, τονίζοντας ότι ζημιές δεν υπέστησαν μόνοι οι παραγωγοί, αλλά και οι συνεταιριστικές οργανώσεις.  «Χάνουμε τις αγορές και τους πελάτες. Ο ΕΛΓΑ ακόμη και τώρα μας εμπαίζει τονίζοντας ότι ξεκινήσει η αντιχαλαζική προστασία τέλος Ιουλίου! Η ζημιά που υποστήκαμε είναι ολέθρια. Θα συνεχίσουμε τον δικαστικό αγώνα» είπε ο κ. Ταμπακιάρης.

Καραμπατζός: Η Νάουσα καταστράφηκε και πρέπει να αποζημιωθεί.

Ως ολοκληρωτική χαρακτήρισε την καταστροφή της θεομηνίας της 22ας Ιουλίου ο δήμαρχος Νάουσας κ. Καραμπατζός. «Έχουμε υποστεί μεγάλη ζημιά, ακόμη και στο φυτικό κεφάλαιο. Να σταθούμε ηθικά, αλλά και νομικά στους αγρότες μας, καταθέτοντας αγωγές. Σκόπιμη η μη υπογραφή της σύμβασης της αντιχαλαζικής προστασίας από τον ΕΛΓΑ. Μπορούμε να τους προσάψουμε βαριά αμέλεια με ενδεχόμενο δόλο. Να μπουν όλοι οι αγρότες της Νάουσας, κατ΄ εξαίρεση φέτος, στην υψηλή κατηγορία αποζημιώσεων του ΟΣΔΕ. Στον δήμο Νάουσας, από το Βέρμιο, ως το πεδινό του τμήμα οι καταστροφές σε υποδομές, από αγροτικούς δρόμους, σκεπές σχολείων κ.α, ήταν πολύ μεγάλες. Δεν έχουμε υποστήριξη από πουθενά.Το κράτος είναι υπό διάλυση» είπε ο κ. δήμαρχος.

Κουτσογιάννης: Να μπούνε δίκτυα αντιχαλαζικής προστασίας.
Στην αναγκαιότητα λήψης θεσμικών μέτρων και ολικής αντιμετώπισης του προβλήματος, μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, που θα ξεκινά από το τέλος της καλλιεργητικής περιόδου, για την επόμενη χρονιά, αναφέρθηκε ο εκλεγμένος δήμαρχος Νάουσας κ. Κουτσογιάννης. «Να δώσουμε την δική μας πρόταση στην κεντρική κυβέρνηση. Υπάρχει λογική ομηρείας με την σημερινή κατάσταση. Κάποιοι βολεύονται από τις καταστροφές. Να γίνουν συνδυαστικές ενέργειες, όπως η τοποθέτηση διχτυών αντιχαλαζικής προστασίας» τόνισε ο κ. Κουτσογιάννης.

Βενιόπουλος: Τώρα στην Μελίκη ανακαλύπτουμε  ότι δένδρα ξεραίνονται από την χαλαζόπτωση!

Σε μια περιοχή 10.000 στρεμμάτων , μεταξύ Νησελίου και Παλαιοχωρίου  έπληξε η χαλαζόπτωση της 22ας Ιουλίου το αγρόκτημα του δήμου Αλεξάνδρειας, όπως κατέθεσε ο αντιδήμαρχος κ. Βενιόπουλος. «Όσο περνάει ο καιρός φαίνεται η ζημιά στο φυτικό κεφάλαιο, από την προ μηνός χαλαζόπτωση στη Μελίκη. Δένδρα ξεραίνονται.  Για τις άμεσες αποζημιώσεις των αγροτών υπάρχει πρόβλημα, αφού οι περισσότεροι εξ αυτών δεν έχουν πληρώσει ΟΣΔΕ, υπογράφοντας ότι αυτός θα πληρωθεί από χρήματα των ενισχύσεων, που θα δοθούν όμως στο τέλος του χρόνου» είπε, στο ίδιο μήκος κύματος με τους προηγούμενους ομιλητές ο . Βενιόπουλος.

Κοινό κείμενο συμπερασμάτων με προτάσεις προς τον κ. Καρασμάνη και τηλεφωνική επικοινωνία του με τον κ. Καλαϊτζίδη.

Στο τέλος της σύσκεψης κατατέθηκε κοινό κείμενο συμπερασμάτων (ακολουθεί στο ρεπορτάζ μας) ενώ ο εκλεγμένος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας κ. Καλαϊτζίδης, σε τηλεφωνική του επικοινωνία με τον κ. Καρασμάνη, του ζήτησε την διενέργεια σύσκεψης, παρουσία του ιδίου στην Ημαθία. Ο κ. Καρασμάνης, λόγω ε υποχρεώσεων του στην Αθήνα το Σαββατοκύριακο, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο αυτή να πραγματοποιηθεί  την ερχόμενη βδομάδα. Σε κάθε περίπτωση πάντως αντιπροσωπεία αιρετών της Ημαθίας και εκπροσώπων των φορέων των αγροτικών συνεταιρισμών, θα επισκεφθούν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το αμέσως προσεχές χρονικό διάστημα.

Η επιστολή προς τον Υπουργό Γεωργικής Ανάπτυξης

Κύριε Υπουργέ,
Σήμερα Πέμπτη 24 Ιουλίου, στο κατάστημα της Π.Ε Ημαθίας-Γραφείο Αντιπεριφερειάρχη, με πρωτοβουλία του περιφερειακού συμβούλου κ.Κώστα Καλαϊτζίδη και εκλεγμένου Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για την θεομηνία της 22ας Ιουλίου παρουσία των Δημάρχων των πληγέντων περιοχών (Νάουσας και Αλεξάνδρειας), του αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας, αιρετών και εκπρόσωπων αγροτικών συνεταιρισμών των ως άνω περιοχών.
Η κατάσταση στην Ημαθία μετά τη τελευταία χαλαζόπτωση  που έπληξε το σύνολο της παραγωγής στο αγρόκτημα του Δήμου Νάουσας και σε περιοχές της Αλεξάνδρειας, έδωσε το τελειωτικό κτύπημα στην οικονομία της Περιφερειακής μας Ενότητας.
Λίγες μόνο βδομάδες πριν είχαμε αντίστοιχη θεομηνία στην περιοχή της Μελίκης.
Δυστυχώς οι υποσχέσεις της πολιτικής ηγεσίας του ΕΛΓΑ, στην, προ μηνός, σύσκεψη της Μελίκης για την, έστω και εκ των υστέρων, ενεργοποίηση της αντιχαλαζικής προστασίας ουδέποτε πραγματοποιήθηκαν, με αποτέλεσμα να καταστραφούμε ολοκληρωτικά.
Κύριε Υπουργέ,
Σας Καλούμε όπως καταλογίσετε ευθύνες για την καταστροφή στους ολιγωρίσαντες αρμοδίους, η οποία έχει επιφέρει ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο, με αποτέλεσμα να πληγεί η εθνική οικονομία, για δεύτερη συνεχή χρονιά, με τεράστια ερωτηματικά για την συνέχιση της εξαγωγικής δραστηριότητας της περιοχής μας τα επόμενα έτη.
Ζητάμε:
1) Την άμεση συνάντηση επιτροπής που ορίζουμε μαζί σας.
2) Την άμεση καταγραφή των ζημιών.
2) Την στελέχωση των εκτιμητών του υποκαταστήματος του  ΕΛΓΑ Ημαθίας με έμπειρο προσωπικό.
3)Την άμεση προκαταβολή 3 ευρώ ανά δένδρο στους πληγέντες παραγωγούς, μέσω κυβερνητικής πρωτοβουλίας στις επικείμενες νομοθετικές ρυθμίσεις εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ.
4)Την καταβολή των αποζημιώσεων όσο το δυνατόν συντομότερα.
5) Την διευκόλυνση των πληγέντων παραγωγών, με την χρονική διευθέτηση των φορολογικών και δανειακών τους υποχρεώσεων, αφού οι αγρότες της περιοχής αδυνατούν να εκπληρώσουν ακόμη και στοιχειώδεις καλλιεργητικές φροντίδες, όπως η προμήθεια φυτοφαρμάκων.
Με την βεβαιότητα ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στα αιτήματά μας, αναμένουμε για τις δικές σας ενέργειες.






O Περιφερειακός Σύμβουλος και 
Εκπρόσωπος της Επιτροπής



Κώστας Καλαϊτζίδης






















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου