Δευτέρα 13 Μαΐου 2013

Οι «Πράσινοι» της Γερμανίας συνεργάστηκαν με τον Δήμο Βέροιας για τον Τουρισμό


Τον Βουλευτή των Πρασίνων, μέλος της Επιτροπής Τουρισμού της Γερμανικής Βουλής και αρμόδιο για θέματα τουρισμού για το κόμμα των Πρασίνων, Markus Tressel, υποδέχτηκε η Δήμαρχος Βέροιας, Χαρίκλεια Ουσουλτζόγλου – Γεωργιάδη, στο δημαρχείο την Παρασκευή 10 Μαΐου. Ο Βουλευτής συνοδεύονταν από τον αναπληρωτή Πρόξενο της Γερμανίας στη Θεσσαλονίκη, Klaus...
Bormann, το μέλος της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης από το Βερολίνο, Engert Eckhart και τον Καθηγητή Αγροτικής Οικονομίας και Τουρισμού του Πανεπιστημίου Εφαρμοσμένων Επιστημών του Μονάχου, Thomas Bausch.
Σκοπός της επίσκεψης υπήρξε η διερεύνηση τρόπων συνεργασίας για την ανάδειξη του τουριστικού προϊόντος της περιοχής στη Γερμανική ταξιδιωτική αγορά και εντάσσεται στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί με το Γερμανικό Προξενείο στη Θεσσαλονίκη γύρω από ζητήματα τουριστικής ανάπτυξης. 
Στη σύσκεψη που ακολούθησε κλήθηκαν, συμμετείχαν και κατέθεσαν προτάσεις τοπικοί αξιωματούχοι καθώς και ιδιώτες που δραστηριοποιούνται άμεσα ή έμμεσα στο χώρο του τουρισμού. Συγκεκριμένα, συμμετείχαν η Βουλευτής Ημαθίας, Γεωργία Μπατσαρά, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Ημαθίας, Κωνσταντίνος Καραπαναγιωτίδης, ο εκπρόσωπος του Υπουργού Μακεδονίας – Θράκης, Ιωάννης Ποδιώτης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Τουρισμού, Άρης Λαζαρίδης, ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Νίκος Μαυροκεφαλίδης, ο Πρόεδρος του Εθνικού Χιονοδρομικού Κέντρου Σελίου, Αντρέας Παντελίδης, ο Αντιπρόεδρος των Ταξιδιωτικών Πρακτόρων Ημαθίας, Κωνσταντίνος Ανδρεάδης, οι εκπρόσωποι των Ξενοδόχων Ημαθίας, Δημήτρης Μάντζιος και Αμαλία Παπαοικονόμου, ο Πρόεδρος του ΣΧΟΒ, Νίκος Τσιαμούρας, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Θεσσαλονίκης, Βασίλης Παπαβασιλείου και ο ιδιοκτήτης του τουριστικού πρακτορείου Pegasus από τη Γερμανία, Ανέστης Οσιπίδης.
Η συζήτηση επικεντρώθηκε στην τουριστική αξιοποίηση του πλούσιου φυσικού περιβάλλοντος της περιοχής που σε συνδυασμό με τον αρχαιολογικό και θρησκευτικό μνημειακό πλούτο μπορούν να καθιερώσουν την Βέροια και την Ημαθία σε κορυφαίο προορισμό εναλλακτικού τουρισμού στη Βόρεια Ελλάδα.
Η Δήμαρχος Βέροιας υπογράμμισε πως η ευρύτερη περιοχή προσφέρεται για την ανάπτυξη τουρισμού τεσσάρων εποχών όπου με άξονα τα παγκόσμιας εμβέλειας μνημεία όπως, μεταξύ άλλων, τον Αρχαιολογικό Χώρο των Αιγών, το Βήμα του Αποστόλου Παύλου, το πλήθος των Βυζαντινών Ναών αλλά και τη Σχολή του Αριστοτέλη, την Πέλλα και το Δίον μπορούν να αναπτυχθούν παράλληλες μορφές οικο-τουρισμού όπως γαστρονομικός - οινολογικός,  περιηγητικός – ορειβατικός,  χειμερινός καθώς και τουρισμού περιπέτειας. 
Επιπλέον, η κα. Ουσουλτζόγλου τόνισε ότι η συνεργασία προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί ευρύτερα να ενταχθεί στην πρωτοβουλία “Via Egnatia” για την οποία έχει υπάρξει ουσιαστικός συντονισμός μέχρι σήμερα ώστε σύντομα να εξελιχθεί σε ενιαίο τουριστικό προϊόν.
Μάλιστα, απευθυνόμενη προς τον κ. Tressel, σημείωσε πως η αρωγή του σ’ αυτή την προσπάθεια θα μπορούσε να είναι σημαντική, μέσω της διαμεσολάβησης για την ενεργή σύνδεση της τοπικής Τουριστικής Επιτροπής με την Επιτροπή Τουρισμού του Γερμανικού Κοινοβουλίου, την ανάπτυξη επαφών με περιβαλλοντικούς συλλόγους της Γερμανίας (π.χ. Αλπινιστών) αλλά και την ενδεχόμενη συνεργασία μέσω διακρατικών προγραμμάτων της Ε.Ε.
Τέλος, ενημέρωσε για την ενεργοποίηση του Δήμου προς την κατεύθυνση της καθιέρωσης σχολικών – εκπαιδευτικών εκδρομών ως μέσο γνωριμίας των σπουδαστών κλασικών σπουδών της Γερμανίας με την μακραίωνη τοπική πολιτιστική κληρονομιά . Αυτό μπορεί να λειτουργήσει και ως εργαλείο τουριστικής ανάπτυξης, τόνισε.
Από την πλευρά του ο κ. Tressel δήλωσε πως η βιώσιμη ανάπτυξη είναι το μέλλον γιατί το φυσικό περιβάλλον είναι το κεφάλαιο γύρω από το οποίο μπορεί να οικοδομηθεί κάθε πρωτοβουλία περιφερειακής ανάπτυξης και κατ’ επέκταση και του τουρισμού ενώ επισήμανε ότι με την επιστροφή του στη Γερμανία πρόκειται να ενημερώσει το Ίδρυμα Böll που συνδέεται με το κόμμα των Πρασίνων για την παροχή τεχνογνωσίας και προτάσεων προς τη Βέροια σε θέματα εναλλακτικού τουρισμού.
Επιπλέον, ανέφερε πως θα συναντήσει όλους τους Υπουργούς Παιδείας των Ομόσπονδων Κρατιδίων της Γερμανίας τόσο για να ενισχύσει την ιδέα των σχολικών εκδρομών όσο επίσης και για την ενδεχόμενη ανταλλαγή μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του προγράμματος Νεολαία για την Ευρώπη. Τόνισε επίσης πως θα προγραμματίσει συνάντηση με την Ένωση Τουριστικών Πρακτόρων της χώρας του, ώστε να εξεταστεί η προοπτική ανάπτυξης τουριστικών πακέτων για την ευρύτερη περιοχή.
Με την ολοκλήρωση της συνάντησης, επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας από τους συμμετέχοντες λόγω κυρίως των συγκροτημένων προτάσεων που κατατέθηκαν αλλά και της έντονης διάθεσης για περαιτέρω συνεργασία στο άμεσο μέλλον.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου